- Etusivu
- Ajankohtaista
- Tapahtumat
- Hevoset
- Palvelut
- Koulutus
- Hinnasto
- Western Store
- Verkkokauppa
- Artikkelit
- Lännenratsatsastus, mitä se oikein on?
- Westernlajin valinnan vaikeus
- Asiaa satuloista
- Istunta ja apujen käyttö
- Western Pleasure - persoonallinen laji
- Trail-peruutus
- Trail-portti
- Western-harjoituksia osa 1 - Pysähdys, käynti, jog
- Western-harjoituksia osa 2 - Laukka, kulman ratsastus, siirtymiset
- Western-harjoituksia osa 3 - Voltti, suoraan ratsastus
- Western-harjoituksia osa 4 - Valmistaudu testiin
- Showmanship at halter
- Linkit
- Yhteystiedot
Westernlajin valinnan vaikeus - Ursula Turtiainen 2000
Lännenratsastuksessa kilpaileminen ja lajien valinta voi olla aloittelevalle kilpailijalle hämmentävää, sillä lajeja on niin paljon, että joutuu miettimään pitkään mistä aloittaa.
Voi itse olla hyvinkin kiinnostunut jostakin lajista, mutta sopiiko se hevoselle onkin jo ihan eri asia. Kilpailusäännöt voit tilata SRL:n materiaalipalvelusta.
Kilpailut jaetaan seuraavasti:
kansainvälinen kilpailu kansallinen kilpailu, aluekilpailu, seurakilpailu ja kilpailuharjoitus.
A ja B-kilpailuissa 6-vuotiaita ja vanhempia hevosia on ratsastettava kankikuolaimella ja yhdellä kädellä poikkeuksena aikaratsastus ja ropinglajit.
C,D ja E kilpailuissa suitsitus on vapaavalintainen kuitenkin niin, että jos ratsastaa kangella tulee ratsastaa myös yhdellä kädellä. D ja E kilpailuissa voidaan myös mikäli kutsussa niin mainitaan, ratsastaa englantilaisella satulalla ja suitsilla kuitenkin ilman turparemmiä. Martingaleja ja muita apuohjia ei saa käyttää kuin aikaratsastus- ja ropinglajeissa, jalkasuojat on sallittu lisäksi reiningissä ja versatile horsessa.
Seuraavassa lyhyesti, mitä missäkin lajissa on hyvä ottaa huomioon.
Western Pleasure
Nimi tarkoittaa mukavuutta ja tässä lajissa tuomari haluaa nähdä hevosen, jolla on ilo ratsastaa. Säännöt kertovat kuinka hevosen tulee liikkua - miellyttävästi ja sujuvasti. Menestyäkseen pleasuressa tulee hevosen olla henkisesti hyvin tasapainoinen, sen tulee liikkua mielellään hitaassa tempossa ja sen ei tule välittää siitä, että toiset hevoset menevät läheltä ohi olipa askellajio mikä tahansa. Hevosen tulee pystyä keskittymään ratsastajaansa ja pysymään rauhallisena. Hevosen tulee olla fyysisesti vahva, sillä sen pitää pystyä kantamaan itsensä hitaissa askellajeissa .Hevoselle
on eduksi, että sillä on luonnostaan matala etujalan askel , lajissa ei toivota kouluhevosen korkeata, lennokasta astuntaa. Laji pohjautuu siihen, että hevonen energiaa säästäen pystyy liikkumaan karjan vauhtia tarvittavassa askellajissa. Ylälinjan tulee olla suora ja pään alhaalla siten, että korvat ovat sään kanssa samalla linjalla, mutta ei kuitenkaan sen alla. Pleasurehevoselle ei riitä, että se osaa mennä hidasta jogia (ravia), kaikkien askellajien on oltava yhtä miellyttävät ja helpon näköiset.
Kuvaus: Pleasuressa kaikki ratsukot ovat yhtä aikaa uralla ja esittävät ohjeiden mukaan käynti, ravia ja laukkaa, mahdollisia lisäyksiä, suunnanvaihdon (vain käynnissä tai ravissa) ja lopuksi kaikki ratsukot asettuvat riviin (line up) ja esittävät pyynnöstä peruutuksen. Radalla ei saa ratsastaa voltteja tai radan poikki, edellä olevan saa ohittaa sisäkautta. Tuomari arvostelee pääasiassa hevosta.
Western Horsemanship
Tässä lajissa keskitytään siihen miten ratsastaja ratsastaa ja millainen lopputulos ratsastuksesta tulee. Hevosen tulee esittää vaaditut liikkeet vapaasti, reippaasti ja halukkaasti. Hyvin koulutettu hevonen siis vaaditaan ensi kädessä tähän lajiin.
Hevonen voi olla rakenteeltaan millainen tahansa, mutta tehtävää helpottaa toki se, että se rakenteensa puolesta pystyy kokoamaan itsensä ja että sen askellajit ovat sellaiset, joissa on hyvä istua ja siirtymiset sujuvat helposti. Ratsastus tulee näyttää helpolta ja hallitulta. Hevonen voi kulkea kootummassa muodossa kuin pleasuressa.
Tämä laji voikin sopia sellaisille hevosille, jotka eivät pysty menemään pleasuressa vaadittua hidasta vauhtia tai pysty rakenteensa puolesta kantamaan päätään niin matalalla kuin pleasuressa vaaditaan.
Kuvaus: Horsemanshipissä ensin jokainen ratsukko esittää yksilöohjelman, joka on lyhyt ja joka julkistetaan tuntia ennen luokan alkua. Ohjelma on sovitettu luokan tasoon ja se voi sisältää voltteja eri askellajeissa, myös vastalaukassa, käännöksiä, pysähdyksiä ja siirtymisiä sekä peruutuksen.
Yksilöohjelman jälkeen ratsukot siirtyvät uralle ja esittävät ohjeiden mukaan eri askellajeja yhtä aikaa kuten pleasuressa. Lopuksi siirrytään line up´ iin ja esitetään mahdollinen peruutus.
Trail
Trail vaatii paljon harjoittelua ja tässä lajissa voi pärjätä millaisella hevosella tahansa. Hevosen ja ratsastajan persoonallisuus ratkaisee sitten sen on ratsukosta menestymään tässä lajissa.
Hyvä trailhevonen on kärsivällinen ja luottavainen ja malttaa odottaa ratsastajan apuja vaativallakin esteellä, jossa joskus joutuu siirtämään vaikka yhtä jalkaa kerrallaan. On myös eduksi jos hevosen asenne on positiivinen ja utelias. Ketteryys on enemmänkin harjoituksen tulosta samoin kuin yhteispeli yleensäkin. Hevosen koko voi vaihdella isosta puoliverisestä pikku poniin. Ison hevosen tulee kuitenkin olla melko notkea mahtuakseen tiukkoihin esteisiin.
Kuvaus: Trailissa jokainen ratsukko on radalla yksitellen. Rattan kuuluu 6-11 estettä, joista pakollisia ovat portti, puomit ja peruutus ja vaihtoehtoisia mm silta, pressun ylitys, postilaatikko, esineen siirto, takin pukeminen tms.
Radalla voi olla myös vesieste ja em esteiden yhdistelmiä.
Western Riding
Rauhallinen, hyvin koulutettu hevonen tarvitaan myös tähän lajiin. Laukanvaihdot tehdään kentästä riippuen jopa joka kolmannella askeleella. Vaihtojen tulee olla kevyitä ja joustavia ja niiiden tulee tapahtua oikeassa kohdassa rataa. Western Riding hevoselle tulee laukanvaihtojen olla luonnollisen helppoja. Tässä ei haluta korkeita kouluratsastusvaihtoja van matalat eleettömät vaihdot ilman temponvaihtelua. Tempo on kuitenkin rivakampi kuin pleasuressa ja hevosen tulee myödätä niskasta enemmän. Mikäli hevosesi vaihtaa helposti laukan, on pehmeä ja notkea, voi WR olla juuri sinun lajisi. Helpossa (beginners)ohjelmassa ei ole laukanvaihtoja, ainoastaan laukan nostot.
Kuvaus: Yksilöohjelma, joita on kolme erilaista + beginnersohjelma. Ratsastettava ohjelma ilmoitetaan kilpailuissa tuntia ennen luokan alkua. Ohjelmassa on puomin ylitys sekä serpentiinit, joissa suunnan mukaan vaihdetaan laukka.
Reining
Reininghevoset ovat rakenteeltaan erilaisia, kuin edellä kuvattuihin lajeihin sopivat hevoset.
Hevoset ovat melko pieniä, niillä on voimakas takapää ja lyhyt selkä. Etujalat ovat melko lähellä toisiaan ja etuosa ei saa olla kovin raskas. Reininghevosen tulee pystyä ”istumaan” alas luonnostaan ja ne ovat erittäin ketteriä.
Suurin tarvittava ominaisuus on kuitenkin suuri sydän! Hevosen tulee rakastaa reiningiä! Willingly guided sanotaan AQHA:n sääntökirjassa, huonosti käännettynä se voisi olla helposti ohjattu… Halukkuus tehtävien suorittamiseen onkin se mitä reiningissä arvostetaan samoin kuin se, että hevonen reagoi välittömästi ratsastajan signaaleihin. Lajissa tarvitaan nopeutta ja täsmällisyyttä, aikaa virheiden korjaamiseen ei kilpailun aikana ole.
Kuvaus: Yksilöohjelma, joita AQHA:n säännöissä on 10, lisäksi helpot ja koulutusohjelmat ja NRHA:n omat ohjelmat. ”Turbokouluratsastusta”, johon kuuluvat laukkavoltit, temponvaihtelut, laukanvaihdot, spinit (takaosakäännös ravissa), rollbackit (180 asteen käännös laukasta) sliding stop (pysähdys, jossa hevonen täydestä laukasta (rundown) ”istuu” alas ja jatkaa ravia etujaloillaan, liukuen takajaloilla, joissa on erikoiskengät.
Barrel race ja Pole bending
Aikaratsastuslajeissa ei riitä vain kova vauhti vaan erinomainen ketteryys ja ohjattavuus ovat avainsanat menestykseen. Ei ole mitän hyötyä siitä, että hevonen juoksee suoralla kovaa, jos se ei osaa kääntyä nopeasti ja tynnyrien tai keppien läheltä. Lähtönopea, vahva, ketterä hevonen tarvitaan näihin lajeihin.
Kuvaus: Yksilölajeja. Barrel race ratsastetaan kahtena hiittinä lentävällä lähdöllä kiertäen kolmea tynnyriä apilanmuotoista uraa. Nopein voittaa.
Pole bendinginssä on kuusi ”slalomkeppiä” suoralla linjalla.
Ratsukko lähtee lentävällä lähdöllä, laukkaa keppijonon toiseen päähän,
kääntyy ja pujottelee keppien välistä edestakaisin ja laukkaa taas takaisin maallin.
Kaksi hiittiä, nopein voittaa. Suomessa aikaratsastuslajeissa on käytettävä kypärää.
Versatile horse
Tämä on vaikea laji, koska se vaatii hevoselta lähes kaikkea. Hevosella on olatva oikeanlaiset fyysiset ominaisuudet, askellajit ja temperamentti, koska laji on yhdistelmä trailia, western ridingia ja reiningiä. Tämä laji ei ehkä ole se, josta kannattaa aloittaa.
Kuvaus: Yksilöohjelma, joka alkaa trail-osuudella, jatkuu reininginä ja western riding-osuutena.
Vain senior eli yli 6-vuotiaille hevosille. Aina sama ohjelma.
Showmanship at halter
Tässä lajissa esitetään hevonen maasta käsin, mutta vain esittäjää arvostellaan, joten hevosen rakenteella ei ole juurikaan merkitystä. Sen sijaan yhteistyöllä on paljonkin merkitystä, hevosen tulee olla kuuliainen ja tottelevainen.
Tähän lajiin voi osallistua myös nuorella tai vaikka liian pienellä hevosella!
Kuvaus: Yksilöohjelma kuten horsemanshipissä, mutta hevonen esitetään maasta käsin riimussa ilman kuolaimia.
Ohjelma ilmoitetaan tuntia ennen luokan alkua.
Lead line
Luokassa perheen pienimmätkin pääsevät kilpailemisen makuun!
Taluttajan kanssa esiintyvät pienet westernratsastajat vetävät takuulla kentän laidat täyteen yleisöä ja ylpeitä sukulaisia.
Hevonen voi olla pieni tai iso, ratsastaja varastaa kuitenkin koko shown! Ratsastetaan käyntiä tai vähän ravia.
Karjalajit
Karjalajeja ei Suomessa vielä ole. Ne vaativat aivan erityiset hevoset ja oikeanlaisen koulutuksen.
Euroopassa sallittuja karjalajeja ovat:
Cutting – karjan erottelu, 1 nauta erotetaan laumasta ja ratsukko pyrkii pitämään sen linjan takana tietyn ajan. Yksilölaji.
Working cowhorse – kaksiosainen, jossa reining ohjelma ja sen lisäksi fence work, jossa vasikkaa jatetaan edestakaisin aidan vieressä ja ”reining” ohjelma, jossa vasikkaa kuljetetaan hevosen vierellä. Yksilölaji.
Team penning – joukkuelaji, jossa kolmimiehisin joukkuen erotetaan laumasta merkityt yksilöt ja ajetaan ne areenan toisessa päässä olevaan kolmiseinäiseen aitaukseen. Aika ratkaisee.
Roping
Lassonheittoa laukkaavan hevosen selästä puuvasikan kaulaan. ”Vasikkaa” kutsutaan dummyksi ja
Dummy ropingissä lasson tulee osua vasikan kaulaan, mutta ratsastaja pysyy hevosen selässä.
Dummy stoppingissa ratsastaja heittää lasson ja kun se osuu vasikan kaulaan hyppää hevosen selästä ja juoksee vasikan luo, hevonen vetää tällä välin lasson tiukalle itse.Vaatii rohkean, lähtönopean hevosen, joka on valmis itsenäiseen työskentelyyn.