- Etusivu
- Ajankohtaista
- Tapahtumat
- Hevoset
- Palvelut
- Koulutus
- Hinnasto
- Western Store
- Verkkokauppa
- Artikkelit
- Lännenratsatsastus, mitä se oikein on?
- Westernlajin valinnan vaikeus
- Asiaa satuloista
- Istunta ja apujen käyttö
- Western Pleasure - persoonallinen laji
- Trail-peruutus
- Trail-portti
- Western-harjoituksia osa 1 - Pysähdys, käynti, jog
- Western-harjoituksia osa 2 - Laukka, kulman ratsastus, siirtymiset
- Western-harjoituksia osa 3 - Voltti, suoraan ratsastus
- Western-harjoituksia osa 4 - Valmistaudu testiin
- Showmanship at halter
- Linkit
- Yhteystiedot
Trail-portti - Ursula Turtiainen 2004
Trailissa on kolme pakollista estettä: portti, puomit ja peruutus. Vaihtoehtoisia esteitä voivat olla mm. silta, postilaatikko, sadetakin pukeminen, neliö jne.
Portti on trail-radan esteistä se, jossa näkee eniten virheitä. Kilpailijoiden tiedossa pitäisi olla, että radalla on jonkinlainen portti joka tapauksessa ja siksi on tärkeää harjoitella sen ratsastamista oikein. Ei ole myöskään reilua viedä kilpailuun hevosta, jolle sitä ei ole opetettu oikein tai jonka koulutus on kesken. Portilla huomaa nopeasti mikä kohta hevosen koulutuksesta on jäänyt kesken, sillä yleensä jos portille asti päästään ja se saadaan auki, tulee ongelmia viimeistään sen sulkemisessa. Usein on kysymys myös ihan vain siitä, että ratsastaja on jo portista läpi mentäessä menossa seuraavalle esteelle ja tästä syystä myös hevonen haluaa pois portilta ja sulkeminen ei enää onnistu.
Harjoitellessa porttia tulee osata jakaa koko suoritus paloiksi ja harjoitella eri osia niiden suoritusjärjestyksessä erikseen. Portin harjoitteluun ei myöskään aluksi tarvita edes ”oikeaa” porttia, on jopa parempi, kun käyttää vain mielikuvitustaan ja harjoittelee eri paikoissa ja aina kun siihen on mahdollisuus.
Mielikuvaharjoittelu on yksi tärkeimmistä apuvälineistä myös kilpailupaikalla.
Hevosen tulee ensin osata liikkua pohkeesta poispäin sekä etuviistoon (pohkeenväistö) että suoraan sivulle (sidepass) molempiin suuntiin, suoraan eteen ja taakse askel askeleelta sekä siirtää etu- tai takaosaansa ratsastajan pyytämään suuntaan ihan vaan sileällä. Seuraavaksi voidaan laittaa kentälle esimerkiksi puomi merkkaamaan portin paikkaa ja lähestytään tätä puomia sekä viistosti että suoraan sivulta ja pysähdytään kun hevonen on puomin vieressä ja seisoo sen suuntaisesti rauhallisena paikoillaan. Aluksi hevonen voi jännittää ja ratsastajan tehtävänä onkin pysäyttää hevonen silloin kun se vielä on rento ja lisätä vaatimustasoa vähitellen. Joku hevonen ei välitä jaloissaan olevista esineistä tuon taivaallista, ja joku toinen alkaa jännittää jo kahden metrin päässä. Aluksi pysähdytään vaikka viiden metrin päässä puomista; tärkeintä on, että hevonen on rento, koska silloin se ei pyri poispäin. Vähitellen matkaa lyhennetään. Samalla tämä harjoitus valmistelee hevosta kahteen muuhun pakolliseen trail-esteeseen eli peruutukseen ja puomeihin. Portilla hevosen on joka tapauksessa oltava rento ja rauhallinen; pakottamalla tehtävän suorittaminen ei onnistu.
Seuraavaksi voidaan harjoitella lähestymistä kohti aitaa, seinää, porttia, ovea tms. kohti. Hevonen ratsastetaan pois kohteesta vasta kun se on hetken seissyt paikoillaan ja nyt tähän voidaan lisätä vielä seisomisen jälkeen peruutus ja eteenpäin meneminen askel kerrallaan. Montako askelta hevonen peruuttaa ei ole niin tärkeää, vaan tärkeää on se, miten peruutetaan ja että ratsastaja päättää milloin lopetetaan. Ratsastajan tulee kuitenkin tuntea, milloin hevonen yrittää, ja palkita se ja myös myöntää, jos on vaatinut hevoselta liian paljon liian nopeasti ja palata takasin sellaiseen asiaan jonka hevonen jo osaa, jotta sen itseluottamus säilyy.
Peruutuksen jälkeen poistutaan paikalta siirtäen hevosen etuosaa poispäin (tulosuuntaan) ja saadaan näin hevonen kääntämään selkänsä ”esteelle ”, mikä auttaa jatkossa kun portin läpi pitää ratsastaa.
Eteenpäin ratsastettaessa ratsastajan istuinluut osoittavat hieman taakse, paikoillaan oltaessa ne ovat suoraan kohti hevosta ja peruutettaessa istuinluita ”pyöräytetään” hieman eteenpäin.
Nyt voidaan ottaa harjoitteluun mukaan esimerkiksi lähes joka tallilta löytyvät estetolpat. ja toistetaan lähestymisharjoitus, seisominen, peruutus ja pois kääntyminen molempiin suuntiin. Laita topat niin kauas toisistaan, että hevonen mahtuu koko pituudeltaan niiden väliin ja jää vielä tilaakin. Aroeläimenä hevosella on luontainen ahtaan paikan kammo, toisilla enemmän kuin toisilla. Jatka tätä harjoitusta eri paikoissa niin kauan, että osaat sen unissasikin.
Seuraavaksi voi alkaa siirtää etuosaa ”portin” läpi (merkkeinä voi olla vaikka kaksi ämpäriä jos sinulla ei ole estetolppia) ja kun tämä onnistuu molempiin suuntiin, niin ala siirtää takaosaa läpi ja peruuttaa merkkien välistä. Voit myös mennä ”portin läpi” vuoroin pohkeenväistössä ja sidepassissa. Muista kuitenkin suorittaa ne hyvin hitaasti, ettei hevonen opi kiirehtimään.
Joskus kilpailuissa käytetään naruporttia. Aloita hevosen totuttamisella paksuhkoon narunpätkään joka sinulla on kädessäsi hevosen selässä. Nostele narua, siirrä sitä sään yli ja takapuolen yli puolelta toiselle.
Seuraavaksi voit laittaa pitemmän köyden kiinni vaikka aitaan ja otat köydestä kiinni ja vedät sitä suoraksi ja ratsastat kauemmas ja lähemmäs aitaa. Muista pitää hevonen rauhallisena ja oma hengityksesi tasaisena.
Kilpailuissa naruportti on sikäli vaikea, että jos ja kun sen narun pudottaa jää suoritus sitten siihen. Naruportin hyviä puolia taas on se, että sellainen on helppo rakentaa juuri esimerkiksi estetolpista. Käytä turvallisuuden vuoksi mahdollisimman painavaa köyttä, juoksutusliina on liian kevyt.
Varsinaisella portilla eniten saa pisteitä kun suoritus on sujuva, hevonen kontrollissa ja käden ote ei irtoa portista läpiratsastuksen aikana. Toisaalta on parempi irrottaa välillä ja saada hevonen rauhoittumaan kuin roikkua kiinni portissa ja pahimmassa tapauksessa kaataa se. Muista aina, että koulutat hevostasi myös kilpailutilanteessa. Ikävät muistot säilyvät valitettavasti yhtä hyvin kuin hyvätkin. Päätä aina harjoituskerta onnistuneeseen suoritukseen, niin molemmille jää hyvä mieli. Jos olet itse jännittynyt ja mieltäsi vaivaa erilaiset asiat, älä yritä harjoitella portin ratsastamista sinä päivänä. Jos sinulla on käytettävissä avustaja, voit aluksi pyytää häntä avaamaan ja sulkemaan porttia samalla kun ratsastat sen läpi (mieti tarkkaan mitä osaa hevosesta kulloinkin liikutat ja mihin suuntaan) ja varsinkin sulkemisvaiheessa hevosta auttaa ymmärtämään se mitä ollaan tekemässä kun portti ”menee edeltä kiinni”. Näin saat itse keskittyä ratsastamiseen kahdella kädellä. Oikeassa kilpailusuorituksessahan joudut ratsastamaan kaikki liikkeet läpi yhdellä kädellä kun toinen on kiinni portissa.
Tee itsellesi sellainen aikataulu, että sinun ei tarvitse hosua eikä hoputtaa hevostasi oppimaan. Viikkoa ennen kilpailuja on turha enää aloittaa, sen sijaan maaliskuussa aloitettu harjoittelu kantaa kesäkuussa hedelmää….
Miten eri portit ratsastetaan sujuvasti läpi?
A. Vasemman käden työntöportti, avaaminen, läpi meneminen ja sulkeminen lähestyttäessä vasemmalta :
1. Lähestyminen, sidepassia tai pohkeenväistöä vasemmalle hevosen pää kohti portin salpaa, takaosa jää saranapuolelle.
2. Pysähtyminen jotta ratsastaja saa avattua salvan vasemmalla kädellä, käden saa siirtää salvan avaamisen jälkeen kohti portin keskiosaa.
3. Peruutus, jotta hevosen pää ja kaula mahtuva sisään porttiaukosta samalla kun ratsastaja avaa porttia
4. Eteenpäin siirtyminen pari askelta niin, että hevosen takaosa on ohittanut portin pylvään.
5. Takaosan siirto oikealle samalla kun ratsastaja pitää kiinni portista. Käsi on liukunut taas kohti salpaa ja ratsastajan pohje on suunnilleen portin pään kohdalla, jotta takaosa mahtuu aukosta. Pidä huoli, että avaat porttia riittävästi, ettei hevosen takapuoli osu pylvääseen ja hevonen pelästy.
6. Portin sulkeminen, hevonen on nyt sen toisella puolella ja liikkuu porttia kohti sidepassia
7. Poistuminen joko suoraan eteenpäin tai etuosaa oikealle siirtäen
B. Oikean käden työntöportti, avaaminen, läpi meneminen ja sulkeminen lähestyttäessä oikealta:
1. Lähestyminen sidepassia tai pohkeenväistöä oikealle hevosen pää kohti portin salpaa, takaosa jää saranapuolelle
2. Pysähtyminen jotta ratsastaja saa avattua salvan oikealla kädellä,
3. Peruutus, jotta hevosen pää ja kaula mahtuva sisään porttiaukosta samalla kun ratsastaja avaa porttia
4. Eteenpäin siirtyminen pari askelta niin, että hevosen takaosa on ohittanut portin pylvään
5. Takaosan siirto vasemmalle samalla kun ratsastaja pitää kiinni portista.
6. Portin sulkeminen, hevonen on nyt sen toisella puolella ja liikkuu porttia kohti sidepassia.
7. Poistuminen joko suoraan eteenpäin tai etuosaa vasemmalle siirtäen
C. Vasemman käden vetoportti, avaaminen, läpi meneminen ja sulkeminen vasemmalta porttia itseään kohti vetäen:
1.Lähesty porttia hevosen pää kohti saranapuolta
2. Pysähdy, avaa salpa ja ratsasta eteenpäin portin suuntaisesti kohti sarapuolta
3.Kun hevosen takaosa on ohi porttitolpan, siirrä takaosaa vasemmalle avaten samalla porttia vasemmalla kädellä
4.peruuta portin läpi ja käännä hevosen takaosaa vasemmalle ja sulje porttia samalla, kunnes olet portin toisella puolella.
D. Oikean käden vetoportti, avaaminen, läpi meneminen ja sulkeminen oikealta porttia itseään kohti vetäen :
1. Lähesty porttia hevosen pää kohti saranapuolta
2. Pysähdy, avaa salpa ja ratsasta eteenpäin portin suuntaisesti kohti sarapuolta
3. Kun hevosen takaosa on ohi porttitolpan, siirrä takaosaa oikealle avaten samalla porttia oikealla kädellä
4. peruuta portin läpi ja käännä hevosen takaosaa oikealle ja sulje porttia samalla, kunnes olet portin toisella puolella.
Työntöportti on paljon helpompi kuin vetoportti. Portin aukaisussa tarvitset ylipäätään hevosen, joka liikkuu eteen, taakse, sivulle, etuviistoon, takaviistoon, siirtää etupäätä ja takapäätä molempiin suuntiin. sekö seisoo paikoillaan eli kun pystyt ratsastamaan portin, sinulla on ainakin käynnissä erittäin hyvin toimiva hevonen.
Rakentaisinko portin?
Portin voi rakentaa puusta tai metallista. Porttia on sitä vaikeampi mitä matalampi ja lyhyempi se on ja päinvastoin. Harjoitusporttia varten hyvät mitat ovat esim: korkeus 150 cm ja tolppien väli 200 cm.
Saranapuoli tulee olla sellainen, että se pysyy pystyssä silloinkin kun portti on auki, salpa tulee olla helposti avattavissa yhdellä kädellä ja salpapuolen tolpassa ei saa olla mitään, mihin hevosen jalat voivat tarttua.